Google abuzează de puterea sa pe internet, acuză UE: Cu cât ar putea fi amendată compania

de: Răzvan Băltărețu
15 04. 2015

Google este cel mai folosit motor de căutare în lume, dar mai ales în Europa. În acest context, Comisia Europeană va acuza Google pentru că abuzează de poziţia dominantă pe care o deţine pe această piaţă, iar amenda ar putea ajunge la șase miliarde de euro.

Comisia Europeană consideră că Google a abuzat de poziția sa pe piața motoarelor de căutare din Europa, favorizând serviciul Google Shopping de comparare a prețurilor în dauna instrumentelor terțe disponibile online. Odată cu amenda care ar putea ajunge la 6 miliarde de euro, Google ar putea fi obligată să își schimbe modelul de business.

În cazul Google, sunt îngrijorată că a oferit un avantaj nedrept propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcând astfel reglementările antitrust ale UE. Google are acum oportunitatea să convingă Comisia că situaţia nu stă aşa. În orice caz, dacă investigaţia a confirmat îngrijorările noastre, atunci Google va trebui să suporte consecinţele legale şi să-şi schimbe modul în care îşi conduce afacerea în Europa“, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, într-un comunicat al CE citat de Mediafax.

Google este acuzată că a afectat afacerilor altor site-uri de cumpărături online, însă acuzaţiile ar putea fi extinse şi către alte domenii. Compania va avea la dispoziţie 10 săptămâni pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de CE şi va avea posibilitatea să fie audiată, pentru a-şi susţine punctul de vedere. CE a pornit investigaţia împotriva Google în urmă cu cinci ani, compania americană fiind aproape de încheierea unei înţelegeri anul trecut. Acordul a picat din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei, precum şi a unor grupuri media şi telecom din Europa.

Comisia poate impune amenzi de până la 10% din veniturile obţinute de Google, iar asta înseamnă 10% din cele 66 de miliarde de dolari obținute de companie anul trecut. Această investigație a CE este completată de cea care vizează Android, sistemul de operare controlat de Google, dar oferit gratuit partenerilor care produc dispozitive.